Intel pregătește SSD-uri QLC cu 144 straturi, alături de unitățile PCIe 4.0 Optane de generația a 2-a

Intel a împărtășit o actualizare a progresului pe portofoliul său de produse Optane și NAND, anunțând o tranziție către tehnologia QLC cu 144 straturi mai densă pe toate SSD-urile sale de consum până în 2021 și o actualizare de ultimă generație a unităților Optane care va avea patru straturi de memorie stivuite pentru o capacitate crescută de stocare și suport pentru PCIe 4.0 pentru o lățime de bandă mai mare.

Intel pare a fi pe cale de parcurs cu foaia de parcurs a memoriei și a produsului de stocare, deoarece așteaptă cu nerăbdare să lanseze memoria flash NAND QLC de 144 straturi – denumită codul Keystone Harbour – la sfârșitul acestui an. În timp ce noile module cu densitate din generația 4 ar fi inițial disponibile pentru capacități limitate, compania plănuiește o tranziție completă la această tehnologie (denumită intern Arbordale +) pentru toate SSD-urile sale de consum până anul viitor.

De asemenea, Rob Crook, șeful Grupului de soluții de memorie non-volatile (NSG) al Intel, a dezvăluit că „impulsul extraordinar” al acestei tehnologii i-a permis să depășească 10 milioane de livrări de SSD-uri QLC și că dezvoltarea pe 5 biți pe celula de stocare PLC este încă în curs.

3D Layer Cake
O comparație între 144 straturi Intel și concurenți. (Sursa foto: Blocks & Files)

De asemenea, Intel a împărtășit o actualizare pe SSD-urile Alder Stream Optane, care folosesc tehnologia 3D XPoint de cea de-a doua generație a companiei și vor fi livrate într-un singur port la sfârșitul acestui an, urmate de o versiune dual port în 2021.

Se preconizează că aceste SSD-uri vor oferi o creștere a performanței de cel puțin 50% față de unitățile Optane de genetație curentă, datorită unui controlor mai rapid și a conformității PCIe 4.0.

Producătorul de cipuri indică faptul că nu are încă informații concrete despre capacitățile de stocare disponibile pentru Alder Stream. SSD-urile actuale ale companiei Optane sunt disponibile cu 375 GB, 750 GB și 1,5 TB de stocare. Astfel, dublarea capacității maxime s-ar ridica la 3 TB. Produsele Alder Stream care vor ieși în acest an vor folosi un design cu un singur port. Următoarele variante de porturi vor urma anul viitor, care pot fi conectate simultan la două gazde diferite.

În plus, Kristie Mann, director principal al produselor Optane DC, confirmă sosirea Barlow Pass (Memorie continuă). Ea a mai spus că informații suplimentare vor fi publicate în iunie cu privire la aceasta. Capacitățile DIMM de generație curentă sunt 128 GB, 256 GB și 512 GB.

Ceea ce a fost confirmat, însă, este că compania nu va extinde Optane la unitățile portabile și își va concentra atenția asupra celor trei segmente de piață pe care le-a vizat inițial pentru această tehnologie.

Citește și: Elon Musk: Tesla va oferi conferințe video native în mașini

0 0 votes
Evaluarea articolului
Subscribe
Notify of

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x