Acest cip AI pretinde că imită creierul uman
Cercetătorii au dezvoltat un cip electronic cu inteligență artificială (AI) care imită modul în care creierul uman procesează informațiile vizuale.
AI se bazează de obicei pe software și pe procesarea datelor în afara site-ului – cu toate acestea, acest nou prototip de cip îmbină software-ul de bază AI cu hardware de captare a imaginilor pe un singur dispozitiv, oferind funcționalitate asemănătoare creierului.
„Ne apropie de un dispozitiv AI all-in-one inspirat de cea mai mare inovație informatică a naturii – creierul uman”, a spus Sumeet Walia, care conduce echipa de cercetători australieni, americani și chinezi.
Bionică scalabilă
Cercetarea a fost condusă de Universitatea RMIT din Melbourne și publicată recent în revista Advanced Materials. Potrivit unui comunicat de presă, designul prototipului a fost inspirat de optogenetică, care este în sine un instrument biotehnologic emergent care permite oamenilor de știință să utilizeze lumina pentru a manipula neuronii din corpul uman.
Cipul AI imită acest comportament, deoarece a fost creat folosind un material ultra-subțire de fosfor negru, care schimbă rezistența electrică pe baza diferitelor lungimi de undă ale luminii. Cercetătorii observă că strălucind diferite culori de lumină pe acest cip AI, ar putea realiza funcționalități diferite, cum ar fi imagistica sau stocarea memoriei.
„Prototipul nostru este un progres semnificativ către ultimul în domeniul electronicii: un creier pe cip care poate învăța din mediul său la fel ca noi”, a spus dr. Taimur Ahmed, autor principal al studiului.
Raportul menționează că noul cip AI se bazează pe un prototip anterior de la RMIT, care folosea lumina pentru a crea și modifica amintirile.
În plus față de captarea și manipularea imaginilor, noul cip poate acum să le îmbunătățească, să clasifice numerele și să fie instruit să recunoască modele și imagini cu o rată de precizie de peste 90%.
Dr. Ahmed remarcă faptul că acest cip AI îi aduce semnificativ mai aproape de un „brain-on-a-chip” care învață din mediul său la fel ca noi.
Walia este de acord: „Scopul nostru este de a reproduce o caracteristică esențială a modului în care creierul învață, prin imprimarea viziunii ca memorie. Prototipul pe care l-am dezvoltat este un salt major spre neurorobotică, tehnologii mai bune pentru interacțiunea om-mașină și sisteme bionice scalabile.”
Citește și: Exynos 1080 primește în sfârșit data oficială de lansare