Va mai fi roaming gratuit în UE? S-a dat deja verdictul!

Utilizatorii de telefoane mobile din UE vor continua să se bucure de roaming gratuit în întreaga Europă pentru a efectua apeluri pe telefonul mobil și navigare pe internet. Instituțiile UE au ajuns joi la un acord politic pentru a prelungi roaming-ul gratuit al telefonului mobil în statele membre până în 2032.

Din 2017, eliminarea tarifelor de roaming a fost una dintre cele mai populare reforme pentru consumatorii din UE, permițând europenilor să-și folosească planurile naționale de telefonie mobilă în întreaga Uniune Europeană fără taxe suplimentare pentru apeluri, sms-uri și date mobile.

Potrivit Comisiei Europene, utilizarea datelor mobile a crescut de 17 ori în vara anului 2019, comparativ cu vara anului 2016, înainte ca aceste costuri suplimentare să fie eliminate.

Schema „roam like at home” va face ca utilizatorii rețelelor mobile de vânzare cu amănuntul să plătească aceeași sumă pentru apeluri și servicii de date în toate celelalte state membre UE ca și în țara lor de origine.

Roaming gratuit în Uniunea Europeană

Conform planului, rețelele de telecomunicații vor fi obligate să ofere în străinătate aceeași calitate a rețelei ca și în țara de origine a unui client, cu condiția ca aceleași condiții să fie disponibile în țara vizitată. Aceasta înseamnă că comutarea conexiunii unui utilizator de la 4G la 3G în roaming va fi interzisă.

Accesul la serviciile de urgență pentru călătorii din UE va fi, de asemenea, fără costuri suplimentare conform legislației propuse, iar operatorii vor fi obligați să furnizeze clienților informații despre numărul de urgență al UE 112.

Noul regulament va limita, de asemenea, cât de mult se pot taxa operatorii de telefonie pentru utilizarea rețelelor lor. Tarife cu ridicata vor fi plafonate la 2 EUR/GB din 2022 și vor scădea progresiv la 1 EUR/GB în 2027, a spus Parlamentul într-un comunicat, potrivit Politico.

Numai cardurile SIM înregistrate la furnizorii de telefonie mobilă din UE sunt eligibile pentru roaming gratuit.

De roaming gratuit se vor bucura toate cele 27 de state membre ale UE, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Având în vedere că Marea Britanie ieșit oficial din Uniunea Europeană, rezidenții Regatului Unit nu se vor putea bucura de avantajele roaming-ului gratuit atunci când călătoresc în străinătate.

Angajamentul a fost reînnoit joi după un acord politic între Parlamentul European și Slovenia, care deține în prezent președinția rotativă a UE.

Noul regulament va intra în vigoare la 1 iulie 2022, prelungind regulile până la sfârșitul lunii iunie 2032.

0 0 votes
Evaluarea articolului
Subscribe
Notify of

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x