Robotul care excelează la prelevare de sânge uman

Cu câțiva ani în urmă, am auzit despre un dispozitiv robotizat care a fost conceput pentru a extrage probe de sânge. Și deși fusese testat pe brațe artificiale la vremea respectivă, acum a fost testat cu succes pe oameni adevărați vii.

Un robot automat de prelevare de sânge creat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers s-a comportat la fel de bine sau, în unele cazuri, mai bine decât profesioniștii medicali umani care îndeplinesc aceeași sarcină, a declarat zilele trecute universitatea într-un comunicat.

„Aparatul include un robot ghidat cu imagini cu ultrasunete, care extrage sângele din vene. Un dispozitiv complet integrat, care include un modul care gestionează probe și un analizator de sânge bazat pe centrifugă, ar putea fi folosit la paturi și în ambulanțe, camere de urgență, clinici, cabinete de medici și spitale”.

Rezultatele studiului, care au fost publicate în revista Technology, au arătat că dispozitivul robot a avut o „rată de succes generală de 87 la sută pentru cei 31 de participanți al căror sânge a fost extras. Pentru cele 25 de persoane ale căror vene erau ușor de accesat, succesul rata a fost de 97 la sută “.

Studiile anterioare au arătat că profesioniștii din domeniul sănătății au o rată de succes de 73% la pacienții fără vene vizibile, 60 la sută la pacienții fără vene palpabile și 40 la sută la pacienții emaciați, a spus universitatea.

„Un dispozitiv ca al nostru ar putea ajuta clinicienii să obțină probe de sânge rapid, în siguranță și în mod sigur, prevenind complicații inutile și dureri la pacienți de la mai multe încercări de inserare a acului”, a  a spus Josh Leipheimer, student în doctorat în inginerie biomedicală în laboratorul Yarmush, la Rutgers University-New Brunswick și autorul principal al lucrării publicate în revista Technology.

Etapele următoare includ rafinarea dispozitivului pentru îmbunătățirea ratelor de succes la pacienții cu vene dificil de accesat. Datele din acest studiu vor fi utilizate pentru a îmbunătăți inteligența artificială în robot și a crește performanțele acestuia.

Citește și despre: ZTE Axon 10s Pro, primul telefon Snapdragon 865 anunțat

0 0 votes
Evaluarea articolului
Subscribe
Notify of

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x