Tehnologia 5G are potențialul de a schimba lumea. Viteza transferului de date va crește surprinzător (va fi de 100 de ori mai rapidă decât 4G), timpul de răspuns va fi îmbunătățit, va permite conectarea a miliarde de dispozitive – Internet of Things. Cu această tehnologie, descărcarea de filme complete nu va mai fi un proces de câteva minute, ci ceva care durează câteva secunde.
Până acum, în România avem implementă tehnologia 5G în doar câteva orașe de către 3 mari companii de telefonie mobilă: Vodafone, Digi și Orange.
Vodafone se laudă că a fost prima care a lansat o rețea 5G în țara noastră. Primele zone în care operatorul de telefonie mobilă a început acoperirea 5G sunt zone din cadrul orașelor București, Cluj Napoca şi Mamaia. În momentul lansării, cei de la Vodafone au demonstrat că rețeaua lor poate oferi viteze de transfer de date de până la 1 Gbps pe telefoanele compatibile. Însă tot ei susțin că viteza maximă pe care o pot obține clienții în cadrul rețelei 5G este de 500 Mbps pentru download și 50 Mbps pentru upload. Asta ar fi jumătate din ceea ce au demonstrat la lansarea rețelei în România.
RCS&RDS a lansat pe 27 iunie rețeaua Digi Mobil 5G Smart în București, după această dată urmând să fie active primele stații de emisie 5G din Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași. Din septembrie, Compania va extinde serviciile și în Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. Până acum, RCS&RDS nu a dat un comunicat oficial cu privire la viteza maximă de transfer de date în rețeaua sa 5G. Digi Mobil nu a introdus noi abonamente dedicate vitezelor 5G, ci le-a păstrat pe cele existente, la aceleași prețuri.
Orange a pornit prima sa rețea din Europa bazată pe tehnologia 5G în România pe 5 noiembrie. Operatorul francez este al treilea dintre cei patru din țară care a lansat o astfel rețea. Orange ne spun că serviciile lor 5G vor putea fi accesate de clienții cu dispozitive compatibile, în București, Cluj și Iași, la viteze maxime de descărcare de până la 1.2 Gbps şi viteze medii de 600 Mbps. Din testele făcute de Dan Dragomir de la ComputerBlog.ro, vedem că viteza maximă obținută în cadrul rețelei 5G Orange este de 630 Mbps pentru download și 31,4 Mbps pentru upload.
Așadar, pentru început România stă destul de bine la capitolul implementării tehnologiei 5G, față de alte țări europene. Multe persoane consideră că 5G va fi tehnologia pe care se vor baza vehiculele autonome deoarece vor putea comunica între ele în timp real.