Samsung Exynos 2200 este oficial cu GPU AMD și alte funcții noi

Samsung și-a anunțat cel mai recent procesor pentru smartphone-uri emblematice – Exynos 2200, care va alimenta viitoarele smartphone-uri premium ale companiei în cursul acestui an. Acesta este același chipset pe care compania trebuia să-l dezvăluie pe 11 ianuarie, dar a fost amânat.

Anunțul acestui nou chipset de la gigantul sud-coreean confirmă aproape că vor exista variante cu Exynos ale gamei Galaxy S22 luna viitoare, eliminând zvonurile că Samsung renunță la chipsetul Exynos de data aceasta.

Exynos 2200 folosește nucleele CPU ARM v9, GPU Xclipse bazat pe AMD RDNA2

Gigantul sud-coreean spune că Exynos 2200 este un procesor nou proiectat, fabricat folosind nodul EUV de 4 nm al companiei. Are un design CPU octa-core și folosește nuclee CPU Armv9.

Există trei clustere de procesoare – un singur nucleu emblematic Cortex-X2, trei nuclee mari Cortex-A710 și patru nuclee mici Cortex-A510. În plus, chipsetul vine cu un GPU Samsung Xclipse 920 bazat pe arhitectura AMD RDNA 2, despre care compania spune că va oferi o experiență de joc „la nivel de consolă” pe smartphone-uri. De asemenea, este capabil să suporte panouri care afișează 4K până la 120 Hz sau QHD+ la 144 Hz.

Unitatea de procesare grafică Samsung Xclipse va oferi funcții avansate, cum ar fi ray tracing accelerat de hardware și umbrire cu viteză variabilă. Ray-tracing simulează modul în care lumina se comportă fizic în lumea reală în interiorul jocului, în timp ce umbrirea cu rată variabilă poate scădea rata de umbrire în zonele jocului pentru a optimiza volumul de lucru pe GPU.

De asemenea, vine cu alte tehnologii, cum ar fi guvernatorul multi-IP avansat (AMIGO) care îmbunătățește performanța și eficiența generală. Gestionează eficiența energetică pentru a reduce consumul de baterie pentru jocurile de înaltă rezoluție.

Fotografii mai definite

Cu Exynos 2200, Samsung vrea să-și dea mijloacele ambițiilor sale în fotografie. SoC este într-adevăr echipat cu un nou ISP (Image Signal Processor) capabil să proceseze fotografii de până la 200 de megapixeli. 

Videografii nu ar trebui să fie lăsați afară, deoarece este posibil din punct de vedere tehnic să filmați în 8K la 30 de cadre pe secundă sau în 4K HDR până la 120 fps. De asemenea, poate decoda fluxuri video 4K la 240 fps sau 8K la 60 fps.

Compania nu prea a revărsat știrile legate de NPU, cipul dedicat învățării profunde și inteligenței artificiale. Potrivit comunicatului de presă, puterea acestuia ar trebui dublată. Ea va putea recunoaște mai rapid mediul și obiectele și, astfel, va putea alege cea mai bună fotografie posibilă în timpul fotografiilor. Este dificil de verificat în acest moment.

Conectivitate și securitate

În ceea ce privește conectivitatea, Exynos 2200 dispune de un modem 5G cu suport atât pentru rețele sub-6GHz, cât și pentru rețele mmWave. Este capabil să profite de noua tehnologie E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC), care permite combinarea benzilor 4G și 5G și atingerea transferurilor de până la 10 Gbps.

Alte caracteristici de conectivitate ale Exynos 2200 includ BeiDou, Galileo, GLONASS, GPS, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC și USB 3.2 Type-C.

Pentru securitate, vine și cu Integrated Secure Element (iSE) pentru a stoca chei criptografice private, precum și pentru a juca un rol ca RoT (Root of Trust). Compania adaugă că un HW de criptare inline pentru UFS și DRAM a fost consolidat.

Samsung a spus că Exynos 2200 este în prezent în producție de masă. Deși nu a fost confirmat în mod explicit, acest chipset va alimenta viitoarele smartphone-uri emblematice din seria Galaxy S22 ale mărcii, care se așteaptă să fie lansate oficial pe 8 februarie, împreună cu modelele alimentate cu Snapdragon 8 Gen 1.

0 0 votes
Evaluarea articolului
Subscribe
Notify of

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x