PELE a murit la 82 de ani! De ce suferea ilustrul fotbalist?

PELE a murit la vârsta de 82 ani! Edson Arantes do Nascimento, cunoscut sub numele de Pele, a murit joi, 29 decembrie, după o perioadă de internare la spitalul Albert Einstein, din Sao Paulo. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a cedat în fața complicațiilor cauzate de cancerul de colon și insuficiență multiplă de organe.

PELE a murit! Pele a fost internat la spital pe 29 noiembrie pentru o reevaluare a tratamentului cu chimioterapie. În buletinul din 21, medicii au afirmat că cancerul de colon a progresat și că rinichiul și inima necesită atenție.

PELE a murit! În ultimul buletin, decesul a fost confirmat joi la ora 15:27. Trupul neînsuflețit al lui Pele este depus la Vila Belmiro, stadionul care i-a fost casa timp de 18 ani. El va fi înmormântat la Memorialul Necropolei Ecumenice, din Santos, unde Regele Fotbalului avea un spațiu rezervat din 2003.

Pele - foto 1

PELE a murit! Ultimii ani din viața lui Pele au fost marcați de probleme grave de sănătate. În 2014, fostul jucător a stat câteva zile internat cu o infecție urinară. În același an a suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea calculilor la rinichi, ureterali și vezicii urinare, într-un scenariu de obstrucție a fluxului urinar.

PELE a murit! În 2012, Pele a fost internat la Albert Einstein pentru o intervenție chirurgicală la șold. În cadrul procedurii, o parte din os a fost îndepărtată și a fost plasată o proteză din titan și ceramică. Fostul jucător a simțit dureri constante în șold, când juca tenis și chiar când mergea.

PELE a murit! Biografie „regele fotbalului”

Pele s-a născut în Tres Coracoes, în statul Minas Gerais din Brazilia, la 23 octombrie 1940. Fiul lui Dondinho, un jucător de fotbal, Pele a urmat calea tatălui său și a devenit fotbalist.

Numele Pele i-a fost dat din cauza unei povești neobișnuite: și-a însoțit tatăl, Dondinho, la antrenament și a fost mereu în spatele porții unde l-a apărat pe portarul Bile. Schimba „b” cu „p” și ori de câte ori apăra o lovitură de la tatăl său, striga: „ Apără Pele ”. Această poreclă a rămas pentru Edson Arantes do Nascimento.

S-a mutat la Sao Paulo când era foarte tânăr și deja arăta la acel moment dorința de a fi fotbalist.

Pele - foto 2

La 11 ani, a început să joace la o echipă de copii, Canto do Rio. La scurt timp, încurajat de tatăl său, și-a format propriul club: Sete de Setembro. La vârsta de 13 ani, Pele a început să joace la Baquinho, o echipă de copii a Bauru Atletico Clube.

La 16 ani, Pela a fost descoperit de Waldemar de Brito, un internațional brazilian care a jucat la Cupa Mondială din Italia în 1934 și a făcut saltul la Santos la vârsta de 16 ani.

În două luni a început să joace pentru Santos și în zece a ajuns să poarte tricoul naționalei Braziliei , devenind cel mai tânăr jucător care a purtat vreodată tricoul mitic al Braziliei.

Primul meci a fost pe 7 iulie 1957, la Maracana, împotriva Argentinei. În acel meci, Pele a marcat primul său gol cu ​​Brazilia, devenind cel mai tânăr care a marcat vreodată un gol într-un meci internațional, avea doar 16 ani și nouă luni. A fost primul dintre cele 77 de goluri pe care le-a marcat de-a lungul carierei sale internaționale, timp în care a jucat 92 de meciuri.

Cu Santos, Pele a adunat 11 campionate braziliene, două Libertadores, cinci Cupe Braziliei și o Cupă Intercontinentală.

Trei Campionate Mondiale cu Brazilia

Pele, o legendă considerată de mulți cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, este singurul din istoria fotbalului care a reușit să fie campion mondial de trei ori, în 1958, 1962 și 1970.

Abola.pt
Pele - foto 3

În 1958, în Suedia, Brazilia a învins naționala Suediei cu 5-2 cu două goluri de la Pele. „ Regele ” a devenit, la 17 ani și 8 luni, cel mai tânăr campion mondial din istorie.

În 1962, în Chile, brazilienii au învins Cehoslovacia cu 3-1 fără Pele în finală, deoarece jucătorul fusese accidentat în timpul turneului, dar chiar și așa, a adunat al doilea trofeu.

În 1970, în Mexic, și fără accidentări, Pele a marcat un gol în finala în care brazilienii au învins Italia cu 4-1.

În anii următori, mai multe cluburi au încercat să-l semneze pe Pele, dar Brazilia l-a declarat „ comoară națională neexportabilă ”.

Pele a ajuns să părăsească Santos în 1975 și și -a încheiat cariera la vârsta de 37 de ani la Cosmos din New York, unde a jucat din 1975 până în 1977.

Surse: 1, 2

CITEȘTE ȘI:

0 0 votes
Evaluarea articolului
Subscribe
Notify of

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x