Monitor de gaming Samsung Odyssey Neo G9

Samsung Odyssey Neo G9: AMD prezintă DisplayPort 2.1, rezoluție nativă 8K și fereastra de lansare la începutul anului 2023 pentru monitorul de gaming ultrawide de generație următoare

În urma dezvăluirii GPU-ului AMD RDNA3, era jocurilor 8K a venit brusc la noi. Sigur, a existat înainte, teoretic. Dar nimeni nu juca cu adevărat la 8K, deoarece aveai nevoie de un televizor pentru a face acest lucru. În plus, ratele cadrelor erau destul de limită, după cum ne amintim. Tot ce s-a schimbat acum că cele mai noi GPU-uri de la AMD au o interfață DisplayPort 2.1. Versiunea precedentă DisplayPort 1.4a a fost limitată la rata de refresh de 60 Hz la 8K. Noua versiune duce asta la o frecvență satisfăcătoare de 165 Hz. Și conform AMD, noile sale GPU-uri pot atinge de fapt această rată de cadre în unele jocuri la acea rezoluție. În lumina acestei progrese, Samsung a anunțat primul monitor de gaming ultrawide 8K din lume numit Samsung Odyssey Neo G9.

Acum, unii dintre voi s-ar putea să-și amintească că Nvidia a încercat să facă din jocurile 8K un lucru când a lansat RTX 3090 în urmă cu doi ani. Nimeni nu l-a cumpărat cu adevărat la acea vreme, dar a reprezentat un slogan de marketing bun, deoarece AMD nu l-a adus niciodată în discuție. Asta în ciuda faptului că GPU-urile sale din seria 6000 erau la fel de capabile ca și plăcile Ampere ale Nvidia. Cu toate acestea, Nvidia a renunțat la acel unghi cu GPU-urile sale RTX 4090, concentrându-se în schimb pe îmbunătățirile la 4K cu Deep Learning Super Sampling (DLSS). Motivul este simplu: nimeni nu joacă la 8K. Samsung speră să schimbe asta cu noul său monitor UltraWide Samsung Odyssey Neo G9 de 49 inci.

Monitor gaming Samsung Odyssey Neo G9

Potrivit PC Gamer, nu va fi un adevărat panou 8K. În schimb, acest monitor de gaming Samsung ultrawide 8K va oferi acea rezoluție doar pe orizontală, nu pe verticală. Acest lucru îl va dota cu o rezoluție de 7680 x 2160. Dacă ar fi un adevărat afișaj 8K, acesta ar fi ridicat la 7680 x 4320. Sigur, probabil că va face orice GPU să strige de agonie, dar cumpărătorul ai grijă. Versiunea actuală a Samsung Neo G9 are o rezoluție de 5.120 x 1.440 cu o rată de reîmprospătare de 240 Hz, așa că necesită deja un GPU robust pentru jocurile AAA. Noua versiune 8K va necesita aproape un nou GPU AMD, deși suntem siguri că RTX 4090 și viitorul 4080 probabil se vor descurca destul de bine, dar vor fi limitate la 135 Hz la rezoluție ultra-largă.

Noua interfață DisplayPort 2.1 permite niște viteze de transfer de date cu adevărat uluitoare. Suportă 4K la 480Hz, 8K la 165Hz și 1440p la 900Hz. Acest nivel de debit ar trebui să facă ca interfața să se bucure de un ciclu lung de viață al jocurilor. Potrivit AMD, deși Samsung va fi prima companie cu un monitor DisplayPort 2.1, vor urma mai multe. LG, Asus, Dell și Acer lucrează la noi monitoare de gaming, care urmează să fie lansate la începutul anului 2023.

Dacă există o concluzie de la această trecere la 8K, este că jocurile de înaltă calitate sunt acum un hobby destul de scump. Actualul Neo G9 se vinde cu 2.300 USD, deși îl puteți găsi la vânzare pentru 1.700 USD. Adăugați puțin la acel preț pentru versiunea 8K și adăugați un GPU de peste 1.000 USD și vă uitați la o configurație de joc scumpă. Ca să nu mai vorbim de faptul evident de a avea nevoie de un procesor scump, de stocare NVME și așa mai departe. Mulți oameni au lăudat prețul relativ „accesibil” al AMD pentru GPU-urile RDNA3, dar asta este doar în comparație cu prețul Nvidia. 1.000 de dolari pentru un GPU era prețul ciudatelor GPU-uri Titan ale Nvidia. Acum, este considerat o afacere în comparație cu RTX 4090. Este un fel de ridicol la față.

Oricum, salutăm noilor noștri stăpâni 8K. Deși suntem încă mulțumiți să jucăm la 1440p și 120Hz, suntem siguri că într-o zi vom trece la 4K, apoi în cele din urmă la 8K când acel nivel de performanță va avea un preț mai rezonabil. Gigantul sud-coreean de tehnologie nu a lansat prețul pentru Samsung Odyssey Neo G9, dar puteți paria că va costa un bănuț destul de când va fi lansat anul viitor.

CITEȘTE ȘI:

0 0 votes
Evaluarea articolului
Subscribe
Notify of

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x