Inovație de vârf: Snapdragon X Elite de la Qualcomm revolutionează piața chipset-urilor pentru PC-uri

Snapdragon 8 Gen 3, o nouă versiune de cip mobil, va alimenta dispozitivele de ultimă generație cu sistem de operare Android, cum ar fi smartphone-urile și tabletele emblematice. În încercarea lor de a-și extinde prezența pe piața chipset-urilor pentru PC-uri, Qualcomm a dezvăluit Snapdragon X Elite – cipul lor de ultimă generație destinat laptop-urilor cu Windows bazate pe arhitectura ARM. Qualcomm are încredere că acest SoC de ultimă generație va oferi performanțe și eficiență superioare, dorind să obțină o cotă mai mare de piață în această industrie.

Specificații Snapdragon X Elite

X Elite este dezvoltat pe o tehnologie de proces de 4 nm și beneficiază de 12 nuclee Oryon cu performanțe ridicate, ce rulează la 3,8 GHz, cu o frecvență de stimulare single și dual-core de până la 4,3 GHz. Conform Qualcomm, acest nou procesor se ridică la nivelul performanței multi-threaded al procesoarelor Intel din generația a 13-a, consumând cu 68% mai puțină energie. Se face o comparație între Snapdragon X Elite și cipul ARM M2 al Apple, evidențiindu-se că X Elite oferă o performanță cu mai multe fire cu 50% mai rapidă.

Cip Snapdragon X Elite

În ceea ce privește aspectul grafic, X Elite dispune de un procesor grafic Adreno încorporat, evaluat la 4,6 TFLOP-uri, care suportă DirectX 12 API. Acest cip are capacitatea de a gestiona până la 3 monitoare externe UHD la o frecvență de 60Hz. De asemenea, editorii video pot beneficia de procesorul video Adreno (VPU), care permite codificarea și decodificarea fișierelor 4K60 pe 10 biți pentru formatele H.264, HEVC (H.265) și AV1.

Qualcomm a inclus, de asemenea, un Hexagon NPU cu o putere de calcul de 45 de trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS), care se evidențiază în sarcinile de inteligență artificială generativă. Snapdragon X Elite are capacitatea de a gestiona peste 13 miliarde de parametri care rulează direct pe dispozitiv și poate genera 30 de cadre pe secundă.

Cipul suportă RAM LPDDR5x cu o lățime de bandă a memoriei de până la 136 GB/s și capacitate totală de cache de 42 MB, alături de stocare PCIe Gen4 sau UFS 4.0. În ceea ce privește conectivitatea, X Elite utilizează sistemul FastConnect 7800, care oferă suport pentru Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.4, împreună cu modemul Snapdragon X65 5G, care permite conectivitate celulară cu viteze de descărcare de până la 10 Gbps.

X Elite permite redarea audio de înaltă calitate datorită prezenței Qualcomm Aqstic DAC, precum și a procesorului de semnal de imagine Qualcomm Spectra (ISP), care oferă suport pentru camere duale de până la 36 MP și înregistrare video 4K HDR.

Qualcomm Snapdragon X Elite – Specificații tehnice

Proces tehnologicTSMC 4nm
Nuclee CPUQualcomm Oryon, 12 nuclee, până la 3,8 GHz Boost single și dual-core până la 4,3 GHz
Nuclee GPUQualcomm Adreno, până la 4,6 TFLOP
NPUQualcomm Hexagon, 45 TOP-uri, Micro nPU pe Qualcomm Sensing Hub
MemoriePână la 64 GB LPDDR5x-8533
DepozitareNVMe SSD peste PCIe Gen 4, UFS 4.0, SD v3.0
Aparat fotoQualcomm Spectra ISP, cameră unică de până la 64 MP, cameră duală 2x 36 MP, captură video 4K HDR
CelularModem Snapdragon X65 5G
ConectivitateQualcomm FastConnect 7800; Wi-Fi 7, Wi-fi 6E, Wi-FI 6, Bluetooth 5.4

Concluzie

În concluzie, chipset-urile Snapdragon X Elite de la Qualcomm reprezintă o inovație de vârf care revolutionează piața chipset-urilor pentru PC-uri. Aceste cipuri noi Qualcomm permit inteligența artificială integrată și îmbunătățesc performanța dispozitivelor. Cu ajutorul acestor chipset-uri avansate, utilizatorii vor beneficia de o experiență superioară în utilizarea PC-urilor, cu performanțe îmbunătățite și funcționalități mai avansate.

X Elite deschide noi orizonturi în dezvoltarea tehnologică și demonstrează angajamentul constant al Qualcomm de a aduce inovații relevante și de a satisface nevoile utilizatorilor. Prin urmare, aceste chipset-uri reprezintă o alegere excelentă pentru cei interesați de performanță superioară și funcționalități inovatoare pentru PC-uri.

CITEȘTE ȘI:

0 0 votes
Evaluarea articolului
Subscribe
Notify of

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x